5 причин піти на психологічне консультування

16.07.20

Я наводжу 5 причин, чому краще витрачати гроші на психотерапію, а не на мотиваційні тренінги. І чому насправді з вами й так вже все гаразд.

Не всі мають бути креативними та заводними

Ще декілька років тому з кожної праски доносилося, що потрібно бути унікальним та цікавим. Що важливо подобатися людям, роздувати коло спілкування та саморозвиватися 24/7.

Як психолог скажу: людина у такому ритмі життя вигорить за пів року. А ще через рік вона сяде до мене в крісло із симптомами усміхненої депресії.

Зрозумійте: люди втомлюються бігти, жити на знос, постійно поспішати. Настав час сповільнюватись. Вам не потрібно постійно працювати над відносинами, шукати себе і проявляти характер.

Відчепіться від себе.

Якщо ви якісно працюєте – результат буде. Якщо ви пропадете з радарів на кілька тижнів, глобально нічого не зміниться. Ви нічого не втрачаєте. НІ-ЧО-ГО. А якщо думаєте інакше, настав час боротися з когнітивними спотвореннями у власній же голові.

Прагнення ідеальності має поступитися місцем прагненню цілісності

Ви можете любити компанії або кайфувати на самоті. Вам може набриднути робота чи партнер. Ви можете розчаруватися у близькій людині або закохатися заново. Це все – неминучі етапи нашого життя. Якщо ви приймаєте їх і власне ставлення до обставин, значить, ви цілісні. Якщо ви можете об'єктивно оцінити свій стан здоров'я та зовнішності, якщо вас не дратують люди, які в чомусь краще за вас, вітаю, ви  — цілісна людина.

Але цілісний не значить ідеальний. Цілісна людина прислухається спочатку до себе. А того, хто шукає ідеалу, завжди турбує лише думка оточення. Навіть найменш значущого.

Шлях важливіший за результат

Цей пункт може бути червоною ганчіркою для досягаторів. Адже їхнє життя підпорядковане підкоренню цілей. І в цьому немає нічого поганого: як і в більшості наших виборів. Питання лише в тому, що ви відчуваєте не на вершині? Чи не мучать вас жаль про витрачений на цей успіх час? Якщо ні — добре. Значить у цьому плані ви та сама цілісна людина з другого пункту. Але якщо ні — настав час переглянути стратегію життя і зрозуміти для кого ви насправді живете. Можливо саме зараз все, що вам потрібно, це хороший і підбадьорливий сеанс психоаналізу.

Особистісне зростання не припиняється і не починається раптово

Попри безліч тренінгів особистісного зростання, сенсу в них не більше, ніж в уроках фізкультури чи читанні книги. Будь-який аналіз своїх почуттів, емоційний контроль, раціоналізація поривів чи інтелектуальна робота — це елементи особистісного зростання. Особистість — це стан зрілості,  в який кожна людина входить під своїм кутом.

Ми формуємо власну картину світу, відповідаємо за свій вибір і бачимо зв'язок між власними вчинками та наслідками. Наукова психологія підходить до питання особистості особливо ретельно. Адже саме особистість є тим стрижнем, який ми нанизуємо власне життя.

Конкурувати необов'язково

Через те, що нас із самого дитинства зіштовхували лобами: в сім'ї, школі, на роботі, спорті та соцмережах, — ми звикли в буквальному сенсі вигризати собі місце під сонцем. Але якщо я вам скажу, що ваше місцево ніколи не було зайняте. Щобільше: якщо ви зловили себе на думці, що хочете жити як сусід колега чи блогер — вам час на психотерапію.

Адже ви добровільно відмовляєтесь від власного шляху на користь чужого. Шляху, який вам не підходить. Практика показує, що зрештою результат не потішить вас, навіть якщо ви влізете у шкуру того, з кого берете приклад.