Чому важливо вчасно знайти свого психолога

11.06.20

Психотерапія — не розвага і не місце для маніпуляцій. Навпаки. Цей простір вільний від них. Тут керують психологічне знання та наука. Психотерапевт – це, зазвичай, людина, має психологічну освіту (іноді психіатричну), і навіть додаткову освіту.

До того ж сам терапевт зобов'язаний пройти крізь обов'язкову індивідуальну психотерапію. Адже перш ніж працювати з клієнтом, психологу важливо розв'язати внутрішні проблеми, складності та конфлікти, щоб не переносити їх на інших.

Більшість моїх клієнтів вже після першого сеансу говорять фрази: «Я поговорив з вами, та аж полегшало», «В мене ніби крила виросли. І чому я не прийшла раніше?», «Дякую, я зрозумів, що все не так страшно»

Секрет у тому, що досвідчений фахівець вміє привернути до себе клієнта та дає йому відчуття безпеки. Він занурює його в атмосферу безпеки, де нема та розпливчастих пояснень про Всесвіт, енергію та езотеричну маячню.

Більшість видів психотерапії ґрунтуються на розмовних техніках. Але це не проста балаканина. Це не теревеньки з приятелем або попутником у літаку.

Розмовні техніки в психологічному сеансі включають різні види питань, емпатійне слухання, а також, у деяких видах психотерапії, роботу з перенесенням та контрперенесенням, інтерпретацію сновидінь, роботу з асоціаціями та багато іншого.

Важливо зауважити, що це ціла наука, вдатися в тонкощі якої, людині, яка не знається на психології, практично неможливо. У консультуванні клієнт стикається зі своїм несвідомим. А зробити це безпечно можна лише за участю та у присутності психолога.

Тільки коли клієнт усвідомив щось, що було несвідомо, коли зрозумів, як це впливало на його життя, завдавало біль або псувало стосунки, — можливі зміни. Це тривала робота. Вам справді може полегшати після одного сеансу. Проте перша зустріч лише ненадовго полегшить симптоми психологічної травми чи затиску. Іноді перші 3-4 зустрічі з клієнтом є настановними.

Це вам не мотиваційний тренінг чи марафон в інстаграмі з гарантією результату та скаженою знижкою «прямо зараз». Психологічне одужання – це шлях, який долають двоє: пацієнт та терапевт. І зацікавлені в результаті також обидва. А тренінги, як сказав один відомий у колишньому СНД тренер, допомагають, на жаль, лише тренерам. Але вибір, як завжди – за вами.